Hèt adres voor al uw huid-, nagel-, en haarproblemen.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op  acne of wel 'jeugdpuistjes'. 

De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze. Een theorie zegt dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnenuit en van buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes. Ook zou als gevolg van het veranderde huidmilieu, één van de microbewoners van onze huid de “Demodex”-mijten, die normaal geen problemen geven, plotseling in grote aantallen aanwezig zijn en zodanig de ontstekingsreactie verergeren dan wel in stand houden. Bij een reeds bestaande rosacea zijn een aantal factoren bekend die de afwijking via nog onbekende wijze kan doen verergeren. De belangrijkste hiervan zijn: Alcohol, bepaalde geneesmiddelen of voedingsmiddelen, overgevoeligheid voor cremes of lotions, temperatuur, stress en/ of invloed van hormonen.

Bij rosacea kunnen meerdere medicamenteuze behandelingen worden ingezet, dit is afhankelijk van de ernst van de aandoening. 

De eerste keus behandeling bij uitgebreide rosacea (met veel puskoppen, rode bultjes en roodheid, zwelling) is een combinatiebehandeling tablettenkuur met een uitwendige zalf. 

I. INWENDIGE BEHANDELING De meest voorgeschreven tabletten zijn antibiotica. Deze middelen dienen vrij lang te worden gebruikt zo’n 2 tot 6 maanden, afhankelijk van de mate van verbetering. Uw dermatoloog kan kiezen uit minocycline, tetracycline, doxycycline of claritromycine. Deze antibiotica hebben ook ontstekingsremmende effecten en ook eventuele oogklachten kunnen verbeteren tijdens de antibiotica kuur. Bij de mildere vormen hoeft men niet altijd een tablettenkuur in te nemen.

II. UITWENDIGE BEHANDELING  De dermatoloog kan ook een creme, gel of lotion voorschrijven, die men dagelijks dun op de huid aangebrengt. Belangrijk is deze uitwendige middelen toch door te gebruiken zodra de huid er beter uit ziet, om een opvlamming te voorkomen.

De meest voorgeschreven behandelingen zijn: Metronidazolcrème of gel (bijv. Rozex® of Metronidazol®); Antibiotica zoals clindamycine of erythromycine als lotion; Mirvasol gel kan de roodheid en blozen van het gezicht bij rosacea te behandelen. Dit middel bevat als werkzame stof brimonidine, die in staat is om de bloedvaatjes in de huid tijdelijk te vernauwen. Hierdoor neemt de roodheid af. Deze gel is uitsluitend op recept verkrijgbaar maar wordt niet vergoed. en Soolantra creme. Deze crème bevat 1% ivermectine en remt zowel de ontstekingen als de infectie door de Demodex mijten. 

Indien de huidafwijkingen zich in een rustige fase bevinden, maar nog steeds vertakte uitgezette bloedvaatjes te zien zijn kunnen deze met de volgende methoden worden verwijderd 

1. Laser therapie. De pulsed dye laser en de Yag laser zijn staat om de ontsierende vaatjes weg te werken. De behandeling wordt meestal niet vergoed. De behandeling is wat gevoelig maar verdoving is meestal niet nodig.

De behandeling van rhinophyma Rhinophyma zal niet reageren op inwendige of uitwendige behandelvormen. Goede resultaten worden geboekt met de gefractioneerde CO2 laser. De behandeling wordt meestal niet vergoed; Soms zijn de afwijkingen zo uitgebreid dat een verwijzing naar een plastische chirurg nodig is. 


Rosacea
 

Heeft u vragen?

Stel hier uw vragen over onze diensten. Dit kan via onderstaand contactformulier. Wij zullen uw vraag z.s.m. in behandeling nemen en beantwoorden. Velden met * zijn verplicht.

Nieuwsbrief